Het begon op 12 maart met zoveel mogelijk thuiswerken en een verbod op bijeenkomsten van meer dan honderd mensen. Sindsdien ging Nederland steeds een stukje verder op slot. De anderhalve meter doet zijn intrede. Ook onze dagbesteding wordt gesloten.

Voor onze cliënten is het gewoon om twee keer per week naar Interzorg in de Monsterstraat in Oss te komen. De dagbesteding is een fijne mogelijkheid om contact te onderhouden met anderen en niet altijd thuis te zitten. En voor vervoer wordt gezorgd. We ondernemen gezamenlijk activiteiten als koken, boodschappen doen, een spelletje of gewoon even lekker buurten.

Thuisblijven in tijde van corona; wat betekent dat voor onze cliënten van de dagbesteding? Weg is hun fijne invulling van de dag, eenzaamheid en binnen zitten, ligt op de loer. De ambulante begeleiders en vrijwilligers van de dagbesteding vinden dat zij hun cliënten niet kunnen laten vallen en maken een plan. We gaan alle cliënten thuisbezoeken, gewoon iedereen twee keer per week. We werven extra vrijwilligers en maken afspraken over hygiëne, elleboog groeten en afstand houden.

En nu komen we alweer enkele weken bij onze cliënten thuis. Gelukkig is er niemand ziek geworden. Cliënten waarderen onze huisbezoeken en wij leren hun thuissituatie kennen. Het breekt de dag, het is fijn om te luisteren naar elkaar, gewoon even bijpraten, iemands handen verzorgen, een boodschap of een spelletje doen. Wij houden een oogje in het zeil en kijken of onze cliënten het redden thuis en schakelen zo nodig hulp in. Als wij er zijn, kan de mantelzorger even iets anders gaan doen. We proberen elke keer samen naar buiten te gaan, even bewegen in de frisse lucht.

Cliënten missen elkaar en elkaar ontmoeten zit er nog niet in. Wel kunnen we bellen en de groeten overbrengen. We hebben al afgesproken dat er een feestje komt, zodra we weer naar Interzorg kunnen gaan. Wat zullen we elkaar veel te vertellen hebben!

De ambulante begeleiders en vrijwilligers hopen dat er in de toekomst meer mensen naar de dagbesteding komen.